Bezglutenowe placki dyniowe

Osób: 12

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Bez glutenu

Danie:

Osób: 12

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Bez glutenu


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 g dyni
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka syropu klonowego/miodu
  • 1 szklanki mąki ryżowej
  • ⅓ szklanki mąki orzechowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

Krok 1

Dynię obrać pokroić w kostkę i piec w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 200°C.



Krok 2

Dynię wyciągnąć z piekarnika, ostudzić i przełożyć do miski, dodać jogurt, jajka, rozpuszczony olej kokosowy, miód i wymieszać. Dodać mąkę ryżową i orzechową i proszek do pieczenia, wymieszać.



Krok 3

Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu. Na rozgrzaną patelnię wylewać po łyżce ciasta dyniowego, rozprowadzając na kształt koła.



Krok 4

Smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty z każdej strony.



Wskazówki

Podawać na słodko lub wytrawnie.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.