Sernik z popcornem karmelowym

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

3.33/5

Oceń przepis

Ocena

3.33/5

Oceń przepis

Spód:

  • 200 g ciasteczek owsianych
  • 150 g masła Łaciate

Masa serowa:

  • 6 łyżek masła Łaciate
  • 5 listków żelatyny
  • 1 kg Twarogu Sernikowego Mlekpol
  • 1 opakowanie sera mascarpone Mlekpol
  • 100 g cukru pudru
  • 250 ml śmietanki Łaciata 36%
  • 1 szklanka cukru

Karmel i popcorn:

  • 1 opakowanie solonego popcornu
  • 1 szklanka cukru
  • 125 ml śmietanki Łaciata 36%

Przygotowanie

Krok 1

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować masłem. Ciasteczka przełożyć do malaksera i zmielić. W rondelku rozpuścić masło i przelać do ciasteczek, połączyć i wyłożyć na dno blachy. Dokładnie rozprowadzić i docisnąć. Wsadzić do lodówki na około 20 minut.



Krok 2

Masło na masę roztopić w rondelku przez około 3 minuty. Ściągnąć z ognia. Popcorn wstawić do mikrofali. Żelatynę włożyć do zimnej wody na około 5 minut do napęcznienia. Do kielicha blendera włożyć ser twarogowy, mascarpone i miksować do uzyskania gładkiego kremu.



Krok 3

Żelatynę wyłożyć z wody i podgrzać do rozpuszczenia. Do żelatyny dodawać po łyżce masy serowej i mieszać. Następnie z powrotem przełożyć do pozostałej masy i zmiksować. Dodajemy roztopione masło i ubitą na sztywno śmietankę. Delikatnie mieszamy do połączenia składników. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Wyrównujemy i schładzamy przez 3 godziny.



Krok 4

W małym rondelku podgrzewamy 60 ml wody i szklankę cukru, stale mieszając przez 4 minuty. Następnie zwiększamy ogień i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez kolejne 8 minut mieszając. Kiedy cukier zacznie nabierać brązowego koloru zdejmujemy z ognia. Dodajemy masło i śmietanę mieszamy do połączenia. Z powrotem podgrzewamy przez 3 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia na 3h.



Krok 5

Połową karmelu polewamy sernik. Resztę wlewamy do miski z popcornem i mieszamy, aż popcorn równomiernie się nim pokryje. Posypujemy sernik popcornem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.