Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować masłem. Ciasteczka przełożyć do malaksera i zmielić. W rondelku rozpuścić masło i przelać do ciasteczek, połączyć i wyłożyć na dno blachy. Dokładnie rozprowadzić i docisnąć. Wsadzić do lodówki na około 20 minut.
Masło na masę roztopić w rondelku przez około 3 minuty. Ściągnąć z ognia. Popcorn wstawić do mikrofali. Żelatynę włożyć do zimnej wody na około 5 minut do napęcznienia. Do kielicha blendera włożyć ser twarogowy, mascarpone i miksować do uzyskania gładkiego kremu.
Żelatynę wyłożyć z wody i podgrzać do rozpuszczenia. Do żelatyny dodawać po łyżce masy serowej i mieszać. Następnie z powrotem przełożyć do pozostałej masy i zmiksować. Dodajemy roztopione masło i ubitą na sztywno śmietankę. Delikatnie mieszamy do połączenia składników. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Wyrównujemy i schładzamy przez 3 godziny.
W małym rondelku podgrzewamy 60 ml wody i szklankę cukru, stale mieszając przez 4 minuty. Następnie zwiększamy ogień i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez kolejne 8 minut mieszając. Kiedy cukier zacznie nabierać brązowego koloru zdejmujemy z ognia. Dodajemy masło i śmietanę mieszamy do połączenia. Z powrotem podgrzewamy przez 3 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia na 3h.
Połową karmelu polewamy sernik. Resztę wlewamy do miski z popcornem i mieszamy, aż popcorn równomiernie się nim pokryje. Posypujemy sernik popcornem.
Dodaj komentarz