Sernik z popcornem karmelowym

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

3.33/5

Oceń przepis

Ocena

3.33/5

Oceń przepis

Spód:

  • 200 g ciasteczek owsianych
  • 150 g masła Łaciate

Masa twarogowa:

  • 6 łyżek masła Łaciate
  • 5 listków żelatyny
  • 1 kg twarogu sernikowego Łaciaty 18%
  • 250 g sera mascarpone Mlekpol
  • 100 g cukru pudru
  • 250 ml śmietanki UHT Łaciata 36%
  • 1 szklanka cukru

Karmel i popcorn:

  • 1 opakowanie solonego popcornu
  • 1 szklanka cukru
  • 125 ml śmietanki UHT Łaciata 36%
  • 1 łyżka masła Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a brzegi wysmaruj masłem. Ciasteczka przełóż do wysokiego naczynia i zblenduj na drobno. W rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj je do ciasteczek. Wymieszaj, aż do połączenia. Masę ciasteczkową wyłóż na dno blachy, rozprowadź i dociśnij. Wstaw do lodówki na około 20 minut.



Krok 2

Przygotuj masę twarogową. Masło roztop w rondelku na małym ogniu, a potem przestudź. Popcorn przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Żelatynę włóż do zimnej wody na ok. 5 minut, aby spęczniała. Do dużej miski dodaj twaróg sernikowy i mascarpone. Zmiksuj, aż do uzyskania gładkiego kremu.



Krok 3

Żelatynę przełóż do rondelka. Podgrzej, aż do rozpuszczenia, co jakiś czas mieszając. Zdejmij z ognia i chwilę przestudź. Dodaj kilka łyżek masy twarogowej i energicznie wymieszaj. Następnie masę z żelatyną dodaj do masy twarogowej. Zmiksuj, aż do połączenia składników. Schłodzoną śmietankę dokładnie ubij. Do śmietanki dodaj wystudzone masło i delikatnie wmieszaj je łyżką, aż do połączenia składników. Powstałą masę przelej na ciasteczkowy spód i wyrównaj. Schładzaj w lodówce min. 3 godziny.



Krok 4

W małym rondelku podgrzej 60 ml wody. Wsyp szklankę cukru i stale mieszaj przez 4 minuty. Następnie zwiększ ogień i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez kolejne 8 minut, ciągle mieszając. Kiedy cukier zacznie nabierać brązowego koloru zdejmij z ognia. Dodaj masło i śmietankę. Wymieszaj dokładnie. Wstaw jeszcze na ogień i gotuj przez 3 minuty. Odstaw do całkowitego ostygnięcia na min. 2-3 godziny.



Krok 5

Połową karmelu polej wierzch sernika. Resztą karmelu polej popcorn i dokładnie wymieszaj. Popcorn ma się równomiernie pokryć karmelem.



Krok 6

Na koniec ozdób sernik karmelowym popcornem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.