Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Formę wyłóż papierem do pieczenia, a brzegi posmaruj masłem. Ciasteczka przełóż do malaksera i zmiel. W rondelku rozpuść masło i przelej je do ciasteczek. Połącz dokładnie, a potem wyłóż na dno blachy. Dokładnie rozprowadź i dociśnij. Wstaw do lodówki na około 20 minut.
Masło na masę roztop w rondelku na małym ogniu. Gdy tylko się rozpuści ściągnij z ognia. Popcorn wstaw do mikrofali i przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Żelatynę włóż do zimnej wody na około 5 minut, aż do napęcznienia. Do kielicha blendera włóż twaróg, mascarpone i zmiksuj, aż do uzyskania gładkiego kremu.
Żelatynę wyjmij z wody i podgrzej, aż do rozpuszczenia. Do żelatyny dodawaj po łyżce masy twarogowej, ciągle mieszając. Następnie przełóż do pozostałej masy i zmiksuj. Schłodzoną śmietankę dobrze ubij i dodaj do niej pod koniec wystudzone masło. Delikatnie mieszaj do połączenia składników. Masę wylej na ciasteczkowy spód. Wyrównaj i schłodź w lodówce przez min. 3 godziny.
W małym rondelku podgrzej 60 ml wody. Wsyp szklankę cukru i stale mieszaj przez 4 minuty. Następnie zwiększ ogień i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez kolejne 8 minut, mieszając. Kiedy cukier zacznie nabierać brązowego koloru zdejmij z ognia. Dodaj masło i śmietanę, a potem wymieszaj do połączenia. Jeszcze raz podgrzej, przez 3 minuty. Odstaw do całkowitego ostygnięcia na min. 3 godziny.
Połową karmelu polej sernik. Resztę wlej do miski z popcornem i wymieszaj. Popcorn ma się równomiernie pokryć karmelem. Na koniec obsyp sernik popcornem. Smacznego!
Dodaj komentarz