Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a brzegi wysmaruj masłem. Ciasteczka przełóż do wysokiego naczynia i zblenduj na drobno. W rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj je do ciasteczek. Wymieszaj, aż do połączenia. Masę ciasteczkową wyłóż na dno blachy, rozprowadź i dociśnij. Wstaw do lodówki na około 20 minut.
Przygotuj masę twarogową. Masło roztop w rondelku na małym ogniu, a potem przestudź. Popcorn przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Żelatynę włóż do zimnej wody na ok. 5 minut, aby spęczniała. Do dużej miski dodaj twaróg sernikowy i mascarpone. Zmiksuj, aż do uzyskania gładkiego kremu.
Żelatynę przełóż do rondelka. Podgrzej, aż do rozpuszczenia, co jakiś czas mieszając. Zdejmij z ognia i chwilę przestudź. Dodaj kilka łyżek masy twarogowej i energicznie wymieszaj. Następnie masę z żelatyną dodaj do masy twarogowej. Zmiksuj, aż do połączenia składników. Schłodzoną śmietankę dokładnie ubij. Do śmietanki dodaj wystudzone masło i delikatnie wmieszaj je łyżką, aż do połączenia składników. Powstałą masę przelej na ciasteczkowy spód i wyrównaj. Schładzaj w lodówce min. 3 godziny.
W małym rondelku podgrzej 60 ml wody. Wsyp szklankę cukru i stale mieszaj przez 4 minuty. Następnie zwiększ ogień i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez kolejne 8 minut, ciągle mieszając. Kiedy cukier zacznie nabierać brązowego koloru zdejmij z ognia. Dodaj masło i śmietankę. Wymieszaj dokładnie. Wstaw jeszcze na ogień i gotuj przez 3 minuty. Odstaw do całkowitego ostygnięcia na min. 2-3 godziny.
Połową karmelu polej wierzch sernika. Resztą karmelu polej popcorn i dokładnie wymieszaj. Popcorn ma się równomiernie pokryć karmelem.
Na koniec ozdób sernik karmelowym popcornem. Smacznego!
Dodaj komentarz