Danie: Śniadanie, Podwieczorek
Osób: 8
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dodać ciepłe mleko, 1-2 łyżki mąki, zamieszać, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, dodać jajka, purée z dyni, cukier, cukier z wanilią. Połączyć z wyrośniętym rozczynem i wyrabiać około 8-10 minut.
Pod koniec wlać rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiać do czasu, aż ciasto będzie odchodziło od miski. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać ser i purée dyni, zmiksować.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do sera dodać mąkę ziemniaczaną, skórkę pomarańczową, aromat i pianę z białek, delikatnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką deskę, rozwałkować na grubość 1 cm i wykroić duże krążki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić w ciepłym miejscu. Gdy wyrośnie denkiem szklanki zrobić wgłębienie.
Następnie na krążki wyłożyć masę serową, posmarować jajkiem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Blaszkę wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i upiec na złoty kolor.
Dodaj komentarz