Bezglutenowy piernik

Jedno z najbardziej znanych polskich ciast, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. W wersji bezglutenowej smakuje równie pysznie jak jego tradycyjny odpowiednik. A może spróbujesz piernikowego brownie, albo piernika z pomidorami? Mniam!

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 140 g masła Łaciate
  • 120 g miodu
  • 70 g cukru
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 200 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 30 g kakao
  • 70 g skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 250 ml mleka Łaciate 3,2%
  • 2 łyżki jogurtu Augustowskiego naturalnego
  • 2 jajka

Przygotowanie

Przygotowanie:

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. W garnku na małym ogniu roztopić masło z miodem, przyprawą do piernika i kakao. Zdjąć garnek z ognia i dodać mąki i skrobię razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać rózgą. Dodać mleko i jogurt, wymieszać, dodać jajka i jeszcze raz wymieszać. Masę wylać do przygotowanej foremki, piec przez 40-45 minut w 180 stopniach lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.