Bezowy deser z owocami

Cała trudność w wykonaniu deseru polega na ubiciu białek. Beza w piekarniku musi spędzić prawie 2 godziny

Polecamy przygotować ją dzień przed podaniem. Do dekoracji wykorzystaj sezonowe owoce.

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

4.67/5

Oceń przepis

Ocena

4.67/5

Oceń przepis

Beza:

  • 5 białek
  • 1 ¼ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu

Dodatkowo:

  • 350 ml Śmietanki Łaciatej 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Jagody, borówki lub maliny

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 150°C. Białka ubijamy na sztywno. Cukier przesiewamy i stopniowo dodajemy do białek cały czas ubijając, aż do powstania gęstej masy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i wlewamy ocet. Mieszamy, aż do połączenia się składników.



Krok 2

Ciasto przekładamy na papier do pieczenia, formujemy je w okrąg. Środek również zalewamy.



Krok 3


Bezę pieczemy w piekarniku przez ok. 2 h. Środek bezy powinien opaść.



Krok 4

Śmietankę Łaciatą ubijamy z cukrem pudrem. Wlewamy w środek bezy i wypełniamy owocami.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Niezapominajka

Opublikowany: 2018-01-21 10:30:00

Pyszny deserek, wszystkie słodycze to moja słabość :)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.