Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Białka przełóż do miski, dodaj szczyptę soli i ubijaj na wysokich obrotach miksera. Gdy piana wyraźnie się zagęści, ale jeszcze nie będzie sztywna zacznij po jednej łyżce dodawać cukier. Po dodaniu porcji cukru zmiksuj przez ok 30 sekund i dodaj kolejną, aż do wykończenia i rozpuszczenia cukru. Na koniec dodaj sok z cytryny, zmiksuj krótko.
Ubite, sztywne białka przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.
Na papierze do pieczenia wyciskaj punktowo kopczyki, obok siebie, tworząc kształt kwiatka. Wstaw bezy do piekarnika nagrzanego do 90°C z termoobiegiem i susz je przez 2 godziny.
Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw, aż napęcznieje. Truskawki przełóż do garnuszka i zasyp je cukrem.
Podgrzewaj owoce na małym ogniu, aż puszczą sok. Truskawki wystudź i zblenduj na gładki mus. Zmiksowane truskawki zagotuj ponownie i od razu zdejmij z ognia. Dodaj napęczniałą żelatynę, mieszaj energicznie aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Odstaw do wystudzenia - masa truskawkowa powinna być letnia, ale nie zimna.
Schłodzoną kremówkę ubij razem z serem mascarpone i za pomocą rózgi wmieszaj delikatnie z masą truskawkową.
Gotowy krem wstaw do lodówki a gdy lekko stężeje przełóż go do rękawa cukierniczego. Nałóż porcję kremu na bezę i przykryj drugą bezą. Smacznego :)
Dodaj komentarz