Bezy z kremem truskawkowym

Autor:

KuchniaMniam

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

BEZY

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

KREM TRUSKAWKOWY

  • 200 g śmietanki kremówki 36% Łaciata
  • 250 g serka mascarpone
  • 450 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 1/4 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

Przygotowanie

Krok 1

Białka ubijać ze szczyptą soli. Kiedy zaczną sztywnieć, ustawić mikser na najwyższych obrotach. Wsypywać cukier w małych porcjach i miksować, aż całkiem się rozpuści. Miksować, aż cukier całkiem się rozpuści. Najlepiej sprawdzić to, rozcierając masę między palcami. Na końcu wlać sok z cytryny. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Na papierze do pieczenia wyciskać punktowo kopczyki, obok siebie, tworząc coś w rodzaju kwiatka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 90*C z termoobiegiem i suszyć przez 2 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje. Truskawki przełożyć do garnuszka, zasypując cukrem. Podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą sok. Zmiksować blenderem na gładki mus i ponownie zagotować. Zdjąć z ognia i włożyć napęczniałą żelatynę. Mieszać, aż się rozpuści i odstawić truskawki do całkowitego wystudzenia. Należy kontrolować gęstość. Schłodzoną kremówkę ubić razem z serkiem mascarpone i za pomocą rózgi wmieszać delikatnie truskawki. Krem schłodzić i gęsty przełożyć do rękawa cukierniczego. Nakładać na bezę i przyklejać do kremu drugą bezę. Smacznego :)



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.