Drożdżowe ciasto z wiśniami

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 180 ml mleka Łaciate
  • 30 g drożdży
  • 6 łyżek masła Łaciate
  • 1 jajko
  • 1 kg wiśni
  • ¼ szklanki cukru
  • Szczypta soli

Kruszonka:

  • 100 g masła Łaciate
  • 100 g mąki
  • 100 g płatków migdałowych
  • 100 g cukru

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier i sól.



Krok 2

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Masło rozpuszczamy w garnuszku.



Krok 3

Odstane drożdże dodajemy do mąki, dodajemy masło.



Krok 4

Dodajemy jajko i wyrabiamy na elastyczne, gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny.



Krok 5

Wiśnie oczyszczamy z pestek i szypułek.



Krok 6

Blaszkę smarujemy masłem. Do blaszki przekładamy ciasto. Odstawiamy przykryte bawełnianą ściereczką na 15 minut.



Krok 7

Wyrabiamy kruszonkę - masło rozcieramy z mąką, migdałami i cukrem.



Krok 8

Na ciasto wykładamy wiśnie i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez około 40 minut w 190°C .



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.