Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier i sól.
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Masło rozpuszczamy w garnuszku.
Odstane drożdże dodajemy do mąki, dodajemy masło.
Dodajemy jajko i wyrabiamy na elastyczne, gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
Wiśnie oczyszczamy z pestek i szypułek.
Blaszkę smarujemy masłem. Do blaszki przekładamy ciasto. Odstawiamy przykryte bawełnianą ściereczką na 15 minut.
Wyrabiamy kruszonkę - masło rozcieramy z mąką, migdałami i cukrem.
Na ciasto wykładamy wiśnie i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez około 40 minut w 190°C .
Dodaj komentarz