Bigos z cukinii

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Bigos

  • cukinia - 3 szt,
  • marchewka - 1 szt,
  • cebula - 2 szt,
  • kiełbasa cienka - 250 g,
  • czosnek - 2 ząbki,
  • papryka czerwona - 2 szt,
  • pomidory - 3 szt,
  • koncentrat pomidorowy - 3 łyżki,
  • listki laurowe - 2 szt,
  • ziele angielskie - 3 ziarnka,
  • sól i pieprz,
  • olej - 3 łyżki,
  • woda - 100 ml,
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Warzywa obrać, opłukać, pokroić w grubszą kostkę.
Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych otworach. Kiełbasę pokroić w pół plastry.
Na patelnię wlać olej, wrzucić cebulę, zrumienić .
Następnie dodać kiełbasę i pozostałe składniki, chwilę razem poddusić.
Przełożyć wszystko do garnka, podlać ciepłą wodą, dodać przyprawy i dusić na wolnym ogniu do miękkości cukinii.
Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Bigos podawać z pieczywem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.