Pączki z mascarpone

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie (250 g) serka mascarpone Mlekpol
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • niewielka szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka wódki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru
  • 700 ml oleju do smażenia

Przygotowanie

Przygotowanie:

W misce umieść serek mascarpone i jajka (ważne by miały temperaturę pokojową) oraz mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, szczyptę soli oraz łyżeczkę wódki. Ciasto dokładnie wymieszaj - powinno być lekko klejące i bardzo gęste.

W średnim garnku rozgrzej olej, aż do temperatury około 180 stopni. Sprawdź czy olej jest wystarczająco gorący poprzez wrzucenie na niego kawałka ciasta. Jeśli ciasto od razu wypłynie i zacznie się smażyć, to oznacza, że olej jest wystarczająco gorący. Dłonie natłuść olejem i formuj kulki o średnicy około 2-3 centymetrów i powoli kładź na olej partami. Pączki smaż około 4-5 minut, pomagając im się obracać równomiernie. Usmażone pączki odsącz z nadmiaru tłuszczu umieszczając je na papierowych ręcznikach. Następnie obtocz w cukrze pudrze i podawaj do zjedzenia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.