W misce umieść serek mascarpone i jajka (ważne by miały temperaturę pokojową) oraz mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, szczyptę soli oraz łyżeczkę wódki. Ciasto dokładnie wymieszaj - powinno być lekko klejące i bardzo gęste.
W średnim garnku rozgrzej olej, aż do temperatury około 180 stopni. Sprawdź czy olej jest wystarczająco gorący poprzez wrzucenie na niego kawałka ciasta. Jeśli ciasto od razu wypłynie i zacznie się smażyć, to oznacza, że olej jest wystarczająco gorący. Dłonie natłuść olejem i formuj kulki o średnicy około 2-3 centymetrów i powoli kładź na olej partami. Pączki smaż około 4-5 minut, pomagając im się obracać równomiernie. Usmażone pączki odsącz z nadmiaru tłuszczu umieszczając je na papierowych ręcznikach. Następnie obtocz w cukrze pudrze i podawaj do zjedzenia.
Dodaj komentarz