Drożdżowe racuchy dyniowe

Pyszne drożdżowe racuchy dyniowe o pięknym, pomarańczowym kolorze. Idealne na chłodne, jesienne wieczory przy kubku ulubionej herbaty. Najlepiej smakują z cukrem pudrem, dżemem lub śmietaną z cukrem. Oczywiście racuchy można przygotować także ze świeżymi drożdżami - należy wówczas użyć ich 20 g i przygotować wcześniej zaczyn.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 200 ml ciepłego mleka Łaciate
  • - 2 szklanki mąki pszennej,
  • - 200 g puree dyniowego,
  • - 7 g drożdży instant,
  • - 2 średnie jajka (w temperaturze pokojowej),
  • - 2 łyżki cukru waniliowego,
  • - szczypta soli,
  • - olej rzepakowy

Przygotowanie

Krok 1

W misce umieścić mleko, mąkę, puree z dyni, drożdże, jajka, cukier waniliowy, sól i łyżkę oleju. Dokładnie wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na około 1 godzinę).



Krok 2

Po upływie wyznaczonego czasu na patelni dobrze rozgrzać olej.



Krok 3

Łyżką nakładać masę na patelnię. Racuchy smażyć z obu stron do zarumienia. Zdjąć z patelni, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.



Krok 4

Racuchy przełożyć na talerze i serwować z ulubionymi dodatkami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.