Mus czekoladowy z polewą lustrzaną

Autor:

osawicka

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • Składniki na frużelinę:
  • 400 g mrożonych/świeżych malin
  • 4 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok z połowy cytryny
  • Składniki na mus czekoladowy:
  • 125 g mlecznej czekolady
  • 125 g deserowej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 5 łyżek wody
  • 2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 4 łyżki cukru
  • 300 ml śmietanki 36 % Łaciata

Przygotowanie

Krok 1

Maliny z cukrem i sokiem cytrynowym podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody i odstawiamy do napęcznienia. Do mąki ziemniaczanej dolewamy 2 łyżki zimnej wody i dokładnie mieszamy. Do gotujących się malin dolewamy wodę z mąką i gotujemy do zgęstnienia. Zdejmujemy z gazu, dorzucamy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Frużelinę chłodzimy. Nad kąpielą wodną rozpuszczamy czekolady, kawę, kakao i wodę. Żółtka ubijamy z 2 łyżkami cukru na puszystą masę. Do masy jajecznej dolewamy masę czekoladową i mieszamy tylko do połączenia się składników. Ubijamy białka z 2 łyżkami cukru i powoli dodajemy je do masy jajeczno-czekoladowej. Śmietankę także ubijamy na sztywno i w 3 turach dodajemy do masy. Odstawiamy na kilka minut do lodówki, żeby dobrze stężała. Na dno formy w kształcie półkul wylewamy po 3 łyżki musu czekoladowego, następnie wykładamy łyżkę frużeliny i znowu przykrywamy musem. Wyrównujemy wierzch i wkładamy do zamrażarki na ok. 3h, aby masa dobrze stężała. Zmrożone półkule oblewamy polewą lustrzaną lub czekoladową. Podajemy schłodzone! Smacznego :)



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.