Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Maliny z cukrem i sokiem cytrynowym podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody i odstawiamy do napęcznienia. Do mąki ziemniaczanej dolewamy 2 łyżki zimnej wody i dokładnie mieszamy. Do gotujących się malin dolewamy wodę z mąką i gotujemy do zgęstnienia. Zdejmujemy z gazu, dorzucamy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Frużelinę chłodzimy. Nad kąpielą wodną rozpuszczamy czekolady, kawę, kakao i wodę. Żółtka ubijamy z 2 łyżkami cukru na puszystą masę. Do masy jajecznej dolewamy masę czekoladową i mieszamy tylko do połączenia się składników. Ubijamy białka z 2 łyżkami cukru i powoli dodajemy je do masy jajeczno-czekoladowej. Śmietankę także ubijamy na sztywno i w 3 turach dodajemy do masy. Odstawiamy na kilka minut do lodówki, żeby dobrze stężała. Na dno formy w kształcie półkul wylewamy po 3 łyżki musu czekoladowego, następnie wykładamy łyżkę frużeliny i znowu przykrywamy musem. Wyrównujemy wierzch i wkładamy do zamrażarki na ok. 3h, aby masa dobrze stężała. Zmrożone półkule oblewamy polewą lustrzaną lub czekoladową. Podajemy schłodzone! Smacznego :)
Dodaj komentarz