Sos paprykowy jest rewelacyjnym dodatkiem do mięsnych bitek. Nie jest wielkim kulinarnym wyzwaniem, nie zajmuje dużo czasu, a jest bardzo smaczny. Sprawia, że nawet zwykła potrawa nabiera nowego blasku.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Jagnięcinę kroimy na drobne kawałki, lekko obsmażamy, przekładamy do rondla i zalewamy wodą, po czym pod przykryciem dusimy na małym ogniu, aż mięso zmięknie.
Przygotowujemy sos. Obsmażamy razem drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, doprawiamy paprykami w proszku i dusimy razem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy octem, oregano i przyprawami. Dusimy 10 minut.
Bitki i sos mieszamy, a następnie wszystko razem gotujemy ok. 30 minut.
Dodaj komentarz