Bitki jagnięce w sosie paprykowym

Sos paprykowy jest rewelacyjnym dodatkiem do mięsnych bitek. Nie jest wielkim kulinarnym wyzwaniem, nie zajmuje dużo czasu, a jest bardzo smaczny. Sprawia, że nawet zwykła potrawa nabiera nowego blasku.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 300 g jagnięciny
  • - 30 g masła
  • - 60 g cebuli
  • - 2 duże papryki
  • - 2 ząbki czosnk
  • - 1 łyżka octu balsamicznego
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 2 łyżki słodkiej papryki
  • - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • - 1 łyżeczka ostrej papryki
  • - 1 łyżka oregano

Przygotowanie

Krok 1

Jagnięcinę kroimy na drobne kawałki, lekko obsmażamy, przekładamy do rondla i zalewamy wodą, po czym pod przykryciem dusimy na małym ogniu, aż mięso zmięknie.



Krok 2

Przygotowujemy sos. Obsmażamy razem drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, doprawiamy paprykami w proszku i dusimy razem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy octem, oregano i przyprawami. Dusimy 10 minut.



Krok 3

Bitki i sos mieszamy, a następnie wszystko razem gotujemy ok. 30 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.