Krewetki z czosnkiem

Koniecznie wypróbuj nasz przepis na czosnkowe krewetki. Są szybkie i pyszne, więc idealnie nadadzą się na wszelkie spotkania z bliskimi.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 ½ łyżki oliwy z oliwek
  • 450 g krewetek
  • 6 ząbków czosnku
  • ¼ łyżeczki płatków czerwonej papryki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka solanki kaparowej
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • ⅓ szklanki natki pietruszki
  • 1 łyżeczka wody
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

Krewetki umyj, oczyść, wytnij czarne jelita i osusz. Rozgrzej porządnie oliwę z oliwek na ciężkiej patelni na dużym ogniu. Krewetki ułożyć równą warstwą na dnie patelni i smaż bez mieszania przez 1 min.



Krok 2

Dopraw krewetki solą. Smaż i mieszaj, aż krewetki zaczną zmieniać kolor na różowy, przez ok. 1 min.



Krok 3

Dodaj drobno pokrojony czosnek i płatki czerwonej papryki. Gotuj jeszcze przez ok. 1 min.



Krok 4

Masło podziel na 4 równe części. Dodaj sok z cytryny, zalewę kaparową, 1 kawałek masła i 1/2 posiekanej natki pietruszki. Gotuj, aż masło się roztopi, przez ok. 1 min.



Krok 5

Zmniejsz ogień do małego i dodaj pozostałe 3 kawałki masła. Gotuj i mieszaj, aż masło się roztopi, sos będzie gęsty, a krewetki będą różowe i nieprzezroczyste, przez ok. 2-3 min.



Krok 6

Wyjmij krewetki łyżką cedzakową i przenieś do miski. Kontynuuj gotowanie sosu maślanego. Dodaj wodę, jeśli sos jest zbyt gęsty. Gotuj ok. 2 min.



Krok 7

Dopraw sos solą do smaku. Krewetki podawaj polane sosem z patelni i posypane pozostałą natką pietruszki. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.