Koniecznie wypróbuj nasz przepis na czosnkowe krewetki. Są szybkie i pyszne, więc idealnie nadadzą się na wszelkie spotkania z bliskimi.
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Krewetki umyj, oczyść, wytnij czarne jelita i osusz. Rozgrzej porządnie oliwę z oliwek na ciężkiej patelni na dużym ogniu. Krewetki ułożyć równą warstwą na dnie patelni i smaż bez mieszania przez 1 min.
Dopraw krewetki solą. Smaż i mieszaj, aż krewetki zaczną zmieniać kolor na różowy, przez ok. 1 min.
Dodaj drobno pokrojony czosnek i płatki czerwonej papryki. Gotuj jeszcze przez ok. 1 min.
Masło podziel na 4 równe części. Dodaj sok z cytryny, zalewę kaparową, 1 kawałek masła i 1/2 posiekanej natki pietruszki. Gotuj, aż masło się roztopi, przez ok. 1 min.
Zmniejsz ogień do małego i dodaj pozostałe 3 kawałki masła. Gotuj i mieszaj, aż masło się roztopi, sos będzie gęsty, a krewetki będą różowe i nieprzezroczyste, przez ok. 2-3 min.
Wyjmij krewetki łyżką cedzakową i przenieś do miski. Kontynuuj gotowanie sosu maślanego. Dodaj wodę, jeśli sos jest zbyt gęsty. Gotuj ok. 2 min.
Dopraw sos solą do smaku. Krewetki podawaj polane sosem z patelni i posypane pozostałą natką pietruszki. Smacznego!
Dodaj komentarz