Pieczeń cielęca na zimno

Przekąski mięsne „na zimno” to idealna propozycja na ciekawą przystawkę lub urozmaicenie ciepłych posiłków. Taką pieczeń cielęcą na zimno można również z powodzeniem wykorzystać do kanapek i zabrać ze sobą do pracy, na drogę, czy na piknik. Jest to zdecydowanie zdrowsza alternatywa dla kupnych, sztucznych wędlin. Jeśli pieczeń podamy z sosem uzyskamy danie idealne na wieczór lub lunch.

Danie: Kolacja

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Soja

Danie: Kolacja

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Soja


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg cielęciny
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki rozmarynu

Sos

  • sok z ½ cytryny
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki tymianku
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek obieramy i drobno siekamy. Cielęcinę nacieramy ziołami i posiekanym czosnkiem. Całość odkładamy do lodówki na 1,5 godziny.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Po tym czasie mięso umieszczamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny.



Krok 3

Ostudzone mięso cielęce kroimy w plastry i układamy na talerzu.



Krok 4

Przygotowujemy sos: mieszamy sok z cytryny, sos sojowy i płynny miód. Dodajemy przyprawy. Całość zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Plastry pieczeni polewamy sosem i schładzamy w lodówce.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.