Przekąski mięsne „na zimno” to idealna propozycja na ciekawą przystawkę lub urozmaicenie ciepłych posiłków. Taką pieczeń cielęcą na zimno można również z powodzeniem wykorzystać do kanapek i zabrać ze sobą do pracy, na drogę, czy na piknik. Jest to zdecydowanie zdrowsza alternatywa dla kupnych, sztucznych wędlin. Jeśli pieczeń podamy z sosem uzyskamy danie idealne na wieczór lub lunch.
Danie: Kolacja
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Gluten, Soja
Czosnek obieramy i drobno siekamy. Cielęcinę nacieramy ziołami i posiekanym czosnkiem. Całość odkładamy do lodówki na 1,5 godziny.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Po tym czasie mięso umieszczamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny.
Ostudzone mięso cielęce kroimy w plastry i układamy na talerzu.
Przygotowujemy sos: mieszamy sok z cytryny, sos sojowy i płynny miód. Dodajemy przyprawy. Całość zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Plastry pieczeni polewamy sosem i schładzamy w lodówce.
Dodaj komentarz