Bliny z cukrem

Autor:

mileneczka5

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 stołowa łyżka utartej cebuli (wg uznania)
  • 2 jajka
  • smalec lub olej do smażenia
  • cukier lub łyżka Śmietany Łaciata 18%

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obrać i utrzeć na drobnej tarce. Jajka ubić. Tuż przed smażeniem masę ziemniaczaną odcisnąć tak, by płyn spłynął do podstawionej miseczki. Po kilku minutach skrobia osiądzie na dnie miseczki. Ostrożnie odlać płyn, tak, by skrobia pozostała w naczyniu. Dodać do niej masę ziemniaczaną i ubite jajka. Dobrze wymieszać i ewentualnie posolić. Bliny smażyć na średnim ogniu na złotobrązowy kolor. Podawać posypane cukrem.czasem serwuje je również ze śmietana.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.