Piernik herbaciany

Autor:

Śnieżynka

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ kg mąki ziemniaczanej
  • ½ l miodu
  • 3 jajka
  • 50 ml esencji herbacianej
  • ½ łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 przyprawa do piernika

Przygotowanie

Krok 1

Miód włóż do garnka, podgrzej, rozpuść i przestudź. Dodaj żółtka, wlej esencję herbacianą, a następnie utrzyj. Stopniowo dodawaj mąkę ziemniaczaną oraz sodę rozpuszczoną w łyżce wody. Wsyp przyprawę do pierników, a potem wlej aromat.



Krok 2

Na końcu dodaj sztywno ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką.



Krok 3

Ciasto wlej do przygotowanej dużej formy lub 2 form keksowych. Włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 40- 50 minut. Smacznego!



Wskazówki

Taki piernik można przełożyć także ulubioną marmoladą.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.