Tajska zupa z mlekiem kokosowym to danie o niecodziennym smaku i zapachu. Łączy w sobie zapach imbiru, kokosu oraz limonki. Świetna zupa na wyjątkowe okazje.
Danie: Zupy
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Soja, Skorupiaki
Krewetki opłukujemy gorącą wodą, zakrapiamy sokiem z limonki i odstawiamy na chwilę. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym na patelni oleju, przyprawiamy kolorowym pieprzem i chili. Cebulę drobno siekamy i razem z pokrojoną papryką oraz startym imbirem podsmażamy na oleju ze smażenia piersi z kurczaka.
Do garnka wlewamy bulion, następnie dodajemy do niego podsmażone na patelni składniki. Gotujemy. Dodajemy sól oraz pokrojone w kostkę pomidory bez skórki. Po 15 minutach dolewamy mleczko kokosowe. Ponownie gotujemy.
Pod koniec gotowania dodajemy sos sojowy oraz krewetki. Danie dekorujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Dodaj komentarz