Tajska zupa z mlekiem kokosowym

Tajska zupa z mlekiem kokosowym to danie o niecodziennym smaku i zapachu. Łączy w sobie zapach imbiru, kokosu oraz limonki. Świetna zupa na wyjątkowe okazje.

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Soja, Skorupiaki

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Soja, Skorupiaki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1,5 l naturalnego bulionu warzywnego
  • - 3 cebule
  • - 2 papryki czerwone
  • - 3 cm kawałek imbiru
  • - 3 pomidory
  • - 3 piersi z kurczaka
  • - 25 krewetek
  • - 250 ml mleka kokosowego
  • - sok z ½ limonki
  • - 3 łyżki oleju
  • - 2 łyżki sosu sojowego
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
  • - 1 łyżeczka chili
  • - 1 natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Krewetki opłukujemy gorącą wodą, zakrapiamy sokiem z limonki i odstawiamy na chwilę. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym na patelni oleju, przyprawiamy kolorowym pieprzem i chili. Cebulę drobno siekamy i razem z pokrojoną papryką oraz startym imbirem podsmażamy na oleju ze smażenia piersi z kurczaka.



Krok 2

Do garnka wlewamy bulion, następnie dodajemy do niego podsmażone na patelni składniki. Gotujemy. Dodajemy sól oraz pokrojone w kostkę pomidory bez skórki. Po 15 minutach dolewamy mleczko kokosowe. Ponownie gotujemy.



Krok 3

Pod koniec gotowania dodajemy sos sojowy oraz krewetki. Danie dekorujemy drobno posiekaną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.