Botwinka do obiadu

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 duże pęczki botwinki
  • 750 g buraków
  • 1 podudzie z indyka
  • 2 łyżki śmietany Łaciata 18%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, cukier do smaku
  • łyżka suszonej włoszczyzny

Przygotowanie

Krok 1

Mięso włóż do garnka i zalej wodą do połowy. Zagotuj, a następnie zbierz z wierzchu szumowiny.



Krok 2

Buraczki obierz i zetrzej na tarce o grubych oczkach. Botwinkę dokładnie umyj, obierz pokrój na małe kawałki. Pokrój także drobno łodygi i liście. Wszystko dodaj do gotującego się wywaru. Wywar osól i dodaj suszoną włoszczyznę. Zupę gotuj, aż do miękkości botwinki. Na koniec wyjmij z wywaru mięso.



Krok 3

Botwinkę dopraw do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny i zagotuj. Przed podaniem udekoruj śmietaną. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.