Botwinka domowa

Botwinka domowa może być przyrządzana na różne sposoby. Jako zupa często gości na naszych stołach. Botwinka jest lubiana ze względu na smak oraz składniki odżywcze. Poleca się ją osobom, które dbają o sylwetkę.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 6 buraków
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 garście liści botwiny
  • ½ szklanki śmietany Mazurski Smak 12%
  • 4 jajka
  • 1 pęczek natki pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy z solą i cukrem.



Krok 2

Liście botwiny dokładnie myjemy i siekamy, następnie dodajemy je do buraków i gotujemy przez 10 minut.



Krok 3

Dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut.



Krok 4

Gotujemy jajka na twardo, obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Dodajemy do zupy i dekorujemy np. natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.