Botwinka z ziemniakami

Botwinka z ziemniakami to pyszne danie. Smakuje wybornie. Polecane każdemu miłośnikowi potraw z buraków. Niezwykle zdrowa zupa, którą zdecydowanie warto przygotować i się w niej rozsmakować.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 l naturalnego bulionu warzywnego
  • - 3 pęczki botwinki z burakami
  • - 250 g ziemniaków
  • - 3 łyżki oliwy
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżka majeranku
  • - ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • - ½ szklanki Śmietanki Łaciata 18%

Przygotowanie

Krok 1

Liście botwinki dokładnie czyścimy i drobno kroimy. Buraczki obieramy i kroimy na półplastry.



Krok 2

Obieramy ziemniaki, kroimy w małą kostkę. Umieszczamy w garnku z bulionem warzywnym. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.



Krok 3

Rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy na niej pokrojone buraczki. Następnie wrzucamy je do garnka z ziemniakami. Na tej samej oliwie podsmażamy liście botwinki, które również umieszczamy w garnku.



Krok 4 

Całość gotujemy do czasu, aż buraczki będą miękkie. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i ziołami prowansalskimi. Dodajemy śmietankę Łaciatą i gotujemy przez 5 minut.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.