Botwinka z ziemniakami

Botwinka z ziemniakami to pyszne danie. Smakuje wybornie. Polecane każdemu miłośnikowi potraw z buraków. Niezwykle zdrowa zupa, którą zdecydowanie warto przygotować i się w niej rozsmakować.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 l naturalnego bulionu warzywnego
  • 3 pęczki botwinki z burakami
  • 250 g ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • ½ szklanki śmietanki UHT Łaciata 18%

Przygotowanie

Krok 1

Liście botwinki dokładnie oczyść i drobno pokrój. Buraczki obierz i pokrój na półplastry.



Krok 2

Obierz ziemniaki i pokrój w małą kostkę. Umieść je w garnku z bulionem warzywnym. Gotuj do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.



Krok 3

Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż na niej pokrojone buraczki. Następnie wrzuć je do garnka z ziemniakami. Na tej samej oliwie podsmaż liście botwinki, które również następnie umieść w garnku.



Krok 4 

Całość gotuj do czasu, aż buraczki będą miękkie. Przypraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem i ziołami prowansalskimi. Dodaj śmietankę i gotuj jeszcze przez 5 minut. Podawaj z kleksem śmietany. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.