Szybkie ciasto z owocami

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

biszkopt

  • (na małą tortownicę),
  • 3 jaja,
  • 3 łyżki mąki,
  • łyżka oleju,
  • łyżka cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia

masa

  • 250 ml śmietanki 30% Łaciata,
  • serek mascarpone Mlekpol 250 g,
  • galaretka cytrynowa,
  • opcjonalnie cukier puder,
  • Owoce na wierzch wedle uznania

owoce

  • Owoce umyć pokroić wedle uznania

Przygotowanie

Robienie biszkoptu

Białka ubić, dodać cukier następnie żółtka. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy. Wlać olej. wszystko przelać do tortownicy lub blaszki i włożyć do piekarnika na 30 min na 180 stopni.



Masa

Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Śmietankę 30% /zimną/ ubić, pod koniec ubijania dodać serek mascarpone, następnie ostudzoną galaretkę stopniowo w małych ilościach dolewać do masy ciągle mieszając. Masę wstawić na chwilkę do lodówki.



Efekt końcowy

Przekroić biszkopt na pół. Opcjonalnie można nasączyć biszkopt wodą z sokiem z cytryny. Masę wyjąć na biszkopt, przykryć drugą częścią biszkoptu. Na wierzch nałożyć resztę masy.





Gotowe

Udekorować ulubionymi owocami. Przed podaniem wstawić do lodówki. SMACZNEGO!



Wskazówki

Gdy biszkopt nie wysośnie odpowiednio można położyc na niego masę bez krojenia

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.