Brioszka będzie idealna na śniadanie, przekąskę albo deser. Można ją jeść na słodko i słono!
Danie: Śniadanie
Osób: 1
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Do garnka wlej mleko. Podgrzej je, aby było ciepłe, ale nie gorące. Dodaj drożdże i cukier. Wymieszaj. Odstaw na ok. 10 minut.
Do dużej miski wlej drożdże z mlekiem, dodaj mąkę oraz jajka wymieszane z solą. Wyrabiaj ciasto, aż do całkowitego połączenia się składników. Dodaj miękkie masło. Ponownie zagnieć ciasto. Odstaw przykryte ściereczką ciasto do lodówki na całą noc.
Wyjmij ciasto z lodówki i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę.
Dwie foremki wysmaruj masłem. Ciasto pokrój na 16 części i uformuj z nich kulki. Ułóż je w foremkach - w każdej ma być po 8 kulek. Pozostaw ciasto w foremkach na ok. 1 godzinę, aby urosło.
W miseczce roztrzep żółtko z 1 łyżką mleka. Tak powstałą mieszanką posmaruj ciasto. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 20 minut. Brioszkę podawaj w pełni ostudzoną. Smacznego!
Dodaj komentarz