Brioszka będzie idealna na śniadanie, przekąskę albo deser. Można ją jeść na słodko i słono!
Danie: Śniadanie
Osób: 1
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Do garnka wlej mleko. Podgrzej je, by było ciepłe. Dodaj drożdże i cukier. Odstaw na ok. 10 minut.
Do dużej miski wlej drożdże z mlekiem, dodaj mąkę oraz jajka z solą. Wyrabiaj ciasto, aż do całkowitego połączenia się składników. Dodaj miękkie masło. Ponownie zagnieć ciasto. Odstaw przykryte ściereczką do lodówki na całą noc.
Wyjmij ciasto z lodówki i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę.
Potrzebujesz dwóch foremek. Wysmaruj je masłem. Ciasto pokrój na 16 części i uformuj z nich kulki. Ułóż je w foremkach, by w każdej było po 8 kulek. Pozostaw ciasto w foremkach na ok. 1 godzinę, by urosło.
W miseczce roztrzep żółtko z łyżką mleka. Posmaruj ciasto. Piecz w piekarniku przez 20 minut w 190°C. Podawaj ostudzone. Smacznego!
Dodaj komentarz