Brioszka

Brioszka będzie idealna na śniadanie, przekąskę albo deser. Można ją jeść na słodko i słono!

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 70 ml mleka UHT Łaciate 2%
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 30 g cukru
  • 4 jaja
  • 340 mąki pszennej
  • 100 g masła Łaciate
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka UHT Łaciate 2%

Przygotowanie

Krok 1

Do garnka wlej mleko. Podgrzej je, aby było ciepłe, ale nie gorące. Dodaj drożdże i cukier. Wymieszaj. Odstaw na ok. 10 minut.



Krok 2

Do dużej miski wlej drożdże z mlekiem, dodaj mąkę oraz jajka wymieszane z solą. Wyrabiaj ciasto, aż do całkowitego połączenia się składników. Dodaj miękkie masło. Ponownie zagnieć ciasto. Odstaw przykryte ściereczką ciasto do lodówki na całą noc.



Krok 3

Wyjmij ciasto z lodówki i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę.



Krok 4

Dwie foremki wysmaruj masłem. Ciasto pokrój na 16 części i uformuj z nich kulki. Ułóż je w foremkach - w każdej ma być po 8 kulek. Pozostaw ciasto w foremkach na ok. 1 godzinę, aby urosło.



Krok 5

W miseczce roztrzep żółtko z 1 łyżką mleka. Tak powstałą mieszanką posmaruj ciasto. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 20 minut. Brioszkę podawaj w pełni ostudzoną. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.