Brioszka

Brioszka będzie idealna na śniadanie, przekąskę albo deser. Można ją jeść na słodko i słono!

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 70 ml mleka UHT Łaciate 2,0%
  • 2 łyżeczki drożdży suszonych
  • 30 g cukru
  • 4 jaja
  • 340 mąki pszennej
  • 100 g masła Łaciate
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie

Krok 1

Do garnka wlej mleko. Podgrzej je, by było ciepłe. Dodaj drożdże i cukier. Odstaw na ok. 10 minut.



Krok 2

Do dużej miski wlej drożdże z mlekiem, dodaj mąkę oraz jajka z solą. Wyrabiaj ciasto, aż do całkowitego połączenia się składników. Dodaj miękkie masło. Ponownie zagnieć ciasto. Odstaw przykryte ściereczką do lodówki na całą noc.



Krok 3

Wyjmij ciasto z lodówki i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę.



Krok 4

Potrzebujesz dwóch foremek. Wysmaruj je masłem. Ciasto pokrój na 16 części i uformuj z nich kulki. Ułóż je w foremkach, by w każdej było po 8 kulek. Pozostaw ciasto w foremkach na ok. 1 godzinę, by urosło.



Krok 5

W miseczce roztrzep żółtko z łyżką mleka. Posmaruj ciasto. Piecz w piekarniku przez 20 minut w 190°C. Podawaj ostudzone. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.