Składniki:

  • 5 pierników
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 300 g chłodnej wody
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 3 łyżki pestek słonecznika

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, cukier, pokruszone pierniki, gałkę muszkatołową, imbir i pestki słonecznika.



Krok 2

Drożdże rozpuścić w wodzie, a następnie dolać do suchych składników. Przez ok. 2 minuty mieszamy ciasto drewnianą łyżką tak, aby zgarniać mąkę do środka. Ciasto będzie klejące i zgrubnie połączone. Ciasto przykrywamy i zostawiamy na ok. 14 godzin w temperaturze pokojowej.



Krok 3

Po tym czasie nasze ciasto wyjmujemy z miski na szmatkę oprószoną mąką łączeniami do dołu. Przykrywamy i zostawiamy na 2 godziny.



Krok 4

Nagrzewamy piekarnik oraz garnek do stopni 250°C. Ciasto wkładamy do gorącego garnka łączeniami do góry, przykrywamy przykrywką i pieczemy ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy chleb z piekarnika i po wystudzeniu kroimy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.