Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, cukier, pokruszone pierniki, gałkę muszkatołową, imbir i pestki słonecznika.
Drożdże rozpuścić w wodzie, a następnie dolać do suchych składników. Przez ok. 2 minuty mieszamy ciasto drewnianą łyżką tak, aby zgarniać mąkę do środka. Ciasto będzie klejące i zgrubnie połączone. Ciasto przykrywamy i zostawiamy na ok. 14 godzin w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie nasze ciasto wyjmujemy z miski na szmatkę oprószoną mąką łączeniami do dołu. Przykrywamy i zostawiamy na 2 godziny.
Nagrzewamy piekarnik oraz garnek do stopni 250°C. Ciasto wkładamy do gorącego garnka łączeniami do góry, przykrywamy przykrywką i pieczemy ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy chleb z piekarnika i po wystudzeniu kroimy.
Dodaj komentarz