Cielęcina pieczona w rękawie będzie bardzo soczysta i rozpływająca się w ustach. Zachowuje swój naturalny charakter i pozostaje całkowicie dietetyczna. Charakteru i smaku potrawie dodają również warzywa, które pieczemy razem z mięsem.
Danie: Obiad
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Cielęcinę nacieramy porządnie oliwą i dodajemy zioła prowansalskie. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1,5 godziny. Obieramy i kroimy warzywa.
Nastawiamy piekarnik na 170 stopni. Mięso z warzywami wkładamy do rękawa foliowego, dodajemy rozmaryn i pieczemy całość przez 1 godzinę (rękaw delikatnie nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach, aby para wodna mogła swobodnie odparować).
Po tym czasie rozcinamy rękaw i pieczemy jeszcze 15 minut – cielęcina będzie wówczas miała złotą, chrupiącą skórkę.
Upieczone mięso odstawiamy na 10 minut do przestudzenia, podajemy z warzywami i cytryną. Smacznego!
Dodaj komentarz