Cielęcina pieczona w rękawie z warzywami

Cielęcina pieczona w rękawie będzie bardzo soczysta i rozpływająca się w ustach. Zachowuje swój naturalny charakter i pozostaje całkowicie dietetyczna. Charakteru i smaku potrawie dodają również warzywa, które pieczemy razem z mięsem.

Danie: Obiad

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg mięsa cielęcego bez kości
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 3 łyżki ziół prowansalskich
  • 1 cytryna

Przygotowanie

Krok 1

Cielęcinę nacieramy porządnie oliwą i dodajemy zioła prowansalskie. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1,5 godziny. Obieramy i kroimy warzywa.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 170 stopni. Mięso z warzywami wkładamy do rękawa foliowego, dodajemy rozmaryn i pieczemy całość przez 1 godzinę (rękaw delikatnie nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach, aby para wodna mogła swobodnie odparować).



Krok 3

Po tym czasie rozcinamy rękaw i pieczemy jeszcze 15 minut – cielęcina będzie wówczas miała złotą, chrupiącą skórkę.



Krok 4

Upieczone mięso odstawiamy na 10 minut do przestudzenia, podajemy z warzywami i cytryną. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.