Brownie z wiśniami

Brownie, czyli ciężkie, zawiesiste ciasto czekoladowe to spełnienie marzeń każdego miłośnika słodkości. W tej wersji smak gorzkiej czekolady został przełamany kwaskowatymi wiśniami. Można użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych owoców. Ciasto zdecydowanie warte wypróbowania.

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 300 g wiśni,
  • - 300 g gorzkiej czekolady,
  • - 150 g cukru trzcinowego,
  • - 100 g masła Łaciate,
  • - 80 g mąki pszennej,
  • - 4 jajka,
  • - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie

Krok 1

Wiśnie umyć, osuszyć i wydrylować.



Krok 2

Masło pokroić na mniejsze kawałki i rozpuścić w rondelku. Następnie dodać połamaną na kostki czekoladę i odstawić na bok na 3 minuty. Po tym czasie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady.



Krok 3

W misce zmiksować jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym. Wlać rozpuszczoną czekoladę, wymieszać, a następnie dodać mąkę. Zmiksować krótko.



Krok 4

Piekarnik rozgrzać do 180°C.



Krok 5

Dno formy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Wylać ciasto czekoladowe, na górze ułożyć wydrylowane wiśnie.



Krok 6

Brownie wstawić do piekarnika i piec około 30 minut – ciasto ma być ścięte z zewnątrz i wilgotne w środku.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.