Brownie, czyli ciężkie, zawiesiste ciasto czekoladowe to spełnienie marzeń każdego miłośnika słodkości. W tej wersji smak gorzkiej czekolady został przełamany kwaskowatymi wiśniami. Można użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych owoców. Ciasto zdecydowanie warte wypróbowania.
Danie: Deser
Osób: 8
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Wiśnie umyć, osuszyć i wydrylować.
Masło pokroić na mniejsze kawałki i rozpuścić w rondelku. Następnie dodać połamaną na kostki czekoladę i odstawić na bok na 3 minuty. Po tym czasie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
W misce zmiksować jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym. Wlać rozpuszczoną czekoladę, wymieszać, a następnie dodać mąkę. Zmiksować krótko.
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Dno formy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Wylać ciasto czekoladowe, na górze ułożyć wydrylowane wiśnie.
Brownie wstawić do piekarnika i piec około 30 minut – ciasto ma być ścięte z zewnątrz i wilgotne w środku.
Dodaj komentarz