Brukselka z boczkiem

Ta bardzo szybka i aromatyczna przystawka jest łatwa na codzienny obiad, ale także sprawdzi się na wyjątkowe okazje!

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 450 g brukselek
  • 6 plasterków boczku
  • ½ łyżki oliwy z oliwek
  • 3 cebule szalotki

Przygotowanie

Krok 1

Brukselki umyj, osusz i przekrój na pół. Cebulę posiekaj drobno.



Krok 2

Boczek pokrój w kostkę. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę. Dodaj boczek i smaż, aż będzie chrupiący. Odsącz na ręczniku papierowym.



Krok 3

Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę. Kiedy cebula będzie miękka dodaj boczek, a następnie brukselkę. Smaż przez ok. 7-10 min, aż do zarumienienia się brukselki. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.