Pasztet z żurawiną ma bardzo delikatny smak. Jedząc żurawinę zmniejszamy ryzyko wystąpienia wielu chorób. Zapobiega ona wystąpieniu próchnicy, wrzodów żołądka oraz chorób serca. Wszystko to dzięki bardzo silnym przeciwutleniaczom, jakie zawiera.
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Gluten, Jajko kurze
Do garnka dodajemy warzywa, mięso i przyprawy. Całość zalewamy zimną wodą, aby zakryć mięso. Następnie gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu wyjmujemy mięso.
Przecedzamy wywar, w którym następnie moczymy bułkę. Na oleju smażymy wątróbkę. 100 ml żurawinówki zalewamy suszoną żurawinę. Dalej gotujemy wszystko, przykrywamy i studzimy.
Mielimy razem wątróbkę, mięso, odciśniętą bułkę wraz z przecierem żurawinowym. Uzyskaną masę mięsną łączymy z żurawiną w żurawinówce. Następnie dodajemy imbiru, soli oraz jajek i mieszamy.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Wyłożone papierem do pieczenia keksówki smarujemy tłuszczem. Wykładamy je pasztetem. Całość pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj komentarz