Bruschetta z pastą z zielonych oliwek i migdałów

Bruschetta to szybka i pyszna przekąska imprezowa. W tej wersji jest bardzo aromatyczna i zdrowa. Jeśli lubisz oliwki, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Osób: 6

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Orzechy

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Orzechy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 1 bagietka
  • - 1,5 szklanki zielonych oliwek
  • - 1/3 szklanki migdałów
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 1 łyżka soku z cytryny
  • - 1 łyżka kaparów
  • - ½ szklanki listków bazylii czyli około 15-20 sztuk
  • - 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

Krok 1 

W misce umieszczamy oliwki, kapary, migdały, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko blendujemy.



Krok 2 

Listki bazylii siekamy i dodajemy do masy z oliwkami. Wszystko miksujemy razem. Następnie dodajemy oliwę. Znów miksujemy tak, aby migdały nie były do końca zmielone, ale bardzo mocno pokruszone.



Krok 3

Bagietkę kroimy na kromki i opiekamy w tosterze. Następnie smarujemy je pastą i podajemy.



Wskazówki

Zamiast zielonych oliwek możesz użyć czarnych.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.