Sernik z musem bananowym

Dla miłośników bananów ten przepis jest obowiązkowy. Jeśli lubisz słodkie wypieki, koniecznie wypróbuj ten rewelacyjny sernik.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Spód:

  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko (żółtko)
  • 1 łyżka wody

Masa serowo-bananowa:

  • 500 g twarogu
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 banany

Wierzch:

  • 3 banany
  • cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 190 stopni C.



Krok 2

Składniki na spód zagniatamy i wykładamy nim dno formy (wcześniej wyłożonej pergaminem). Pieczemy 15 minut.



Krok 3

Banany obieramy i blendujemy. Wszystkie składniki na masę serową miksujemy. Dodajemy mus z bananów i miksujmy ponownie. Wylewamy na upieczony kruchy spód. Na wierzchu układamy plastry banana.



Krok 4

Pieczemy 60 minut w temperaturze 150 stopni C. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.