Brzoskwiniowa pychotka

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Biszkopt:

  • 6 szt. jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl. mąki

Krem:

  • 200 ml śmietany Łaciata 36%
  • 2 łyżki wiórek z czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

  • Puszka brzoskwiń
  • 1 galaretka brzoskwiniowa

Przygotowanie

Biszkopt

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach 24 cm, piec 35 minut w 175°C. do tzw. suchego patyczka.




Ostudzony biszkopt przekroić na 2 części, mniejszą i większą.




Brzoskwinie odlać z soku, osączyć, pokroić w kostkę. Na większej części biszkoptu, ułożyć brzoskwinie i zalać przygotowaną według przepisu tężejącą galaretką. Przykryć drugą częścią biszkoptu.



Krem

Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i śmietan fix, dobrze ubić, wymieszać śmietanę z wiórkami czekoladowymi. Wyłożyć krem na biszkopt. Ciasto włożyć do lodówki na 3 godz.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Katarzyna

Opublikowany: 2018-12-08 09:24:00

Pyszności

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.