Sernik z brzoskwiniami

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 30 dag mąki,
  • 10 dag masła Łaciate,
  • 10 dag cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 2 jajka,
  • 20 ml kwaśnej śmietany Łaciata,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu Mazurski Smak,
  • 6 jajek,
  • 40 dag cukru,
  • 1 kostka masła Łaciate,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 200 ml kwaśnej śmietany Łaciata,
  • 5-7 sztuk brzoskwiń pokrojonych, bez pestek,
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwa wanilią,
  • 100 g dżemu brzoskwiniowego,
  • kakao,
  • cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

Z masła, cukru, jajek, śmietany i maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować ciasto i wyłożyć dno natłuszczonej blaszki. Posmarować cienką warstwą dżemu brzoskwiniowego, posypać delikatnie kakao w proszku.



Krok 2

Jajka ubić z cukrem, dodać masło i mąkę ziemniaczaną. Następnie dodać twaróg, śmietanę, cukier waniliowy i ubijać przez kilka minut. Najpierw wyłożyć trochę masy serowej i ułożyć kawałki brzoskwiń, a następnie wylać resztę masy twarogowej.



Krok 3

Piec około 70-75 minut w temperaturze 160-170 stopni C. Po przestudzeniu obficie posypać cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.