Budyń kajmakowy

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1/2 litra mleka Łaciate 3,2%
  • 2 żółtka jajek
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 duże łyżki masy kajmakowej
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie

Krok 1

Do garnka wlej 1 szklankę mleka, 4 łyżki kajmaku oraz 1 łyżkę cukru. Na średnim ogniu, cały czas mieszając, doprowadź masę do wrzenia. Gdy masa będzie wrzała, zdejmij ją z ognia i daj jej odpocząć.



Krok 2

W tym czasie, do drugiego garnka wlej pozostałe mleko, dodaj żółtka jaj oraz skrobię ziemniaczaną. Składniki dokładnie połącz - najlepiej przy pomocy trzepaczki. Rondel z masą kajmakową ponownie zacznij podgrzewać. Mleko z żółtkami i skrobią dodaj od razu do masy kajmakowej i całość energicznie wymieszaj. Cały czas mieszając, doprowadź masę do redukcji, aż zgęstnieje do postaci budyniu.



Krok 3

Całość przelej do salaterek. Gotowy budyń możesz oprószyć wiórkami czekolady lub wiórkami kokosowymi. Smacznego!



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.