Budyń kajmakowy

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1/2 litra mleka Łaciatego 3,2%
  • 2 żółtka jajek
  • 3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 4 duże łyżki gotowej masy kajmakowej (można kupić gotową w puszkach)
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie

Przygotowanie:

Do garnka wlej 1 szklankę mleka, 4 łyżki kajmaku oraz 1 łyżkę cukru. Na średnim ogniu, cały czas mieszając, doprowadź masę do wrzenia. Gdy masa będzie wrzała, zdejmij ją z ognia i daj jej odpocząć. W tym czasie, do drugiego garnka wlej pozostałe mleko, dodaj żółtka jaj oraz skrobię ziemniaczaną. Dokładnie składniki połącz - najlepiej przy pomocy trzepaczki. Rondel z masą kajmakową ponownie zacznij podgrzewać. Mleko z żółtkami i skrobią dodaj od razu masy kajmakowej i całość energicznie połącz. Cały czas mieszając, doprowadź masę do redukcji, aż zgęstnieje do postaci budyniu. Całość przelej do salaterek. Gotowy budyń możesz oprószyć wiórkami czekolady lub wiórkami kokosowymi.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.