Budyń z tapioki z truskawkami

Pyszne i słodkie śniadanie nie tylko dla dzieci. Tapioka staje się coraz bardziej popularna, nie tylko ze względów zdrowotnych, ale także dlatego, iż jest bardzo smaczna.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Truskawki

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Truskawki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 szklanka tapioki
  • 2,5 szklanki wody
  • 250 g truskawek
  • 1 łyżka cukru lub do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Tapiokę sypiemy do miski, zalewamy wodą. Następnie przykrywamy miskę i wkładamy na noc do lodówki.



Krok 2

Rano przekładamy tapiokę do garnka, dodajemy mleko kokosowe. Mieszamy. Grzejemy na małym ogniu i mieszamy dosyć często. Podgrzewamy do zagotowania. Dodajemy cukier. Następnie gotujemy do momentu, aż kulki tapioki zrobią się przezroczyste. Następnie zdejmujemy z ognia o przykrywamy. Czekamy 15 minut.



Krok 3

W trakcie gdy tapioka stygnie. Myjemy truskawki. Usuwamy szypułki. Możemy je pokroić.



Krok 4

Przekładamy do miseczek i dodajemy truskawki.



Dodaj komentarz

2 opublikowane komentarze

Niezapominajka

Opublikowany: 2018-02-03 15:32:00

Świetny pomysł, na pewno wypróbuję.

Odpowiedz

Ciasteczkowa Pani :)

Opublikowany: 2018-02-17 16:20:00

Extra przepis :)

Załącznik 0

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.