Zobacz przepis

Budyniowiec ze śmietankową pianką

Autor:

smaki-katriny

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

CIASTO KAKAOWE blaszka 25x25cm

  • 3 jajka
  • 1 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)
  • 0,5 szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek wody i 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka kakao

MASA BUDYNIOWA

  • 3,5 szklanki mleka Łaciate (szklanka 250 ml)
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 g masła Łaciate
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru 40 g

PIANKA

  • 500 ml śmietanki łaciatej 36% Łaciata
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 0,5 szkl gorącej wody
  • 2 łyżki cukru pudru

DODATKOWO

  • czekolada gorzka do posypania

Przygotowanie

Ciasto

Jajka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy przesianą mąkę,proszek, kakao i miksujemy. Na koniec dodajemy wodę i olej. Ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem i pieczemy około 15-20 min w temp 180 stopni.



MASA BUDYNIOWA

3 szklanki mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier, cukier waniliowy i masło. Gotujemy mieszając co chwilę do rozpuszczenia masła. Resztę składników na masę miksujemy w 0,5 szklanki mleka i powstałą masę wylewamy na gotujące się mleko z masłem i cukrami. Mieszamy gotując do uzyskania gładkiego budyniu, najlepiej robić to metalową trzepaczką. Masę ściągamy z ognia i od razu wykładamy na ciasto. Wyrównujemy i studzimy.





Pianka

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szkl gorącej wody i mieszamy. Studzimy i dodajemy do śmietanki miksując chwilkę na najwyższych obrotach. Masę śmietankową wykładamy na ciasto, trzemy na nią czekoladę i wstawiamy na noc do lodówki.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.