Danie: Deser
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Wegetariańskie
Bez glutenu
Masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy cukier, a następnie twaróg.
Żółtka oddzielamy od białek. Nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym żółtku do masy serowej. Kiedy masa będzie gładka, dodajemy proszek budyniowy oraz skórkę cytrynową. Białka ubijamy na sztywno, porcjami dodajemy do masy serowej i delikatnie łączymy za pomocą szpatułki lub rózgi.
Spód tortownicy o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia (najlepiej zamykamy papier pomiędzy dnem a obręczą). Wylewamy masę serową, lekko wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC. Pieczemy około 60 minut. Wierzch ciasta powinien być ładnie zarumieniony, a środek sprężysty. Upieczony sernik pozostawiamy do wystudzenia w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Ostudzone ciasto obkrawamy delikatnie nożem dokoła tortownicy, wyjmujemy z formy i wstawiamy do lodówki (tym sposobem sernik dodatkowo nam się ściśnie). Gotowy możemy ozdobić dowolnie czekoladą albo pudrem.
Dodaj komentarz