Smaczne i aromatyczne bułeczki cynamonowe. Idealnie smakują z kubkiem herbaty lub szklaka mleka.
Danie: Podwieczorek
Osób: 24
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Przygotowujemy zaczyn. Drożdże rozpuszczamy w pół szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy na kilka minut. Wszystkie sypkie składniki przesiewamy do miski. Wlewamy przygotowany zaczyn, dodajemy 1 jajko, żółtka oraz roztopione, przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto kilkanaście minut do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Gdy ciasto wyrośnie zagniatamy je ponownie. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą rozwałkowujemy na placek o wymiarach 30 x 30 cm. Smarujemy ich wierzch roztopionym masłem i posypujemy mieszanką cynamonu, cukru wanilinowego i cukru.
Rolujemy ostrożnie ciasto w roladki i każdą część ciasta kroimy na 12 małych roladek. Czyli z 1 części ciasta powstaje nam 12 małych roladek. Łącznie zatem otrzymamy 24 bułeczki cynamonowe. Odstawiamy na godzinę pod przykryciem.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut.
Dodaj komentarz