Bułeczki cynamonowe

Smaczne i aromatyczne bułeczki cynamonowe. Idealnie smakują z kubkiem herbaty lub szklaka mleka.

Danie: Podwieczorek

Osób: 24

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 24

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 250 ml ciepłego mleka Łaciate
  • 7 g drożdży instant
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 70 g miękkiego masła Łaciate

Nadzienie:

  • 10 g masła Łaciate
  • 30 g cynamonu w proszku
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki cukru

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże rozpuszczamy w pół szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy na kilka minut. Wszystkie sypkie składniki przesiewamy do miski. Wlewamy przygotowany zaczyn, dodajemy 1 jajko, żółtka oraz roztopione, przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto kilkanaście minut do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.



Krok 2

Gdy ciasto wyrośnie zagniatamy je ponownie. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą rozwałkowujemy na placek o wymiarach 30 x 30 cm. Smarujemy ich wierzch roztopionym masłem i posypujemy mieszanką cynamonu, cukru wanilinowego i cukru.



Krok 3

Rolujemy ostrożnie ciasto roladki i kroimy na 12 roladek ( w sumie otrzymamy 24 bułeczki cynamonowe). Odstawiamy na godzinę pod przykryciem.



Krok 4

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym widelcem jajkiem. Pieczemy 25 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.