Smaczne i aromatyczne bułeczki cynamonowe. Idealnie smakują z kubkiem herbaty lub szklaka mleka.
Danie: Podwieczorek
Osób: 24
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Drożdże rozpuszczamy w pół szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy na kilka minut. Wszystkie sypkie składniki przesiewamy do miski. Wlewamy przygotowany zaczyn, dodajemy 1 jajko, żółtka oraz roztopione, przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto kilkanaście minut do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Gdy ciasto wyrośnie zagniatamy je ponownie. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą rozwałkowujemy na placek o wymiarach 30 x 30 cm. Smarujemy ich wierzch roztopionym masłem i posypujemy mieszanką cynamonu, cukru wanilinowego i cukru.
Rolujemy ostrożnie ciasto roladki i kroimy na 12 roladek ( w sumie otrzymamy 24 bułeczki cynamonowe). Odstawiamy na godzinę pod przykryciem.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym widelcem jajkiem. Pieczemy 25 minut.
Dodaj komentarz