Urozmaić swój obiad niezwykle chrupiącymi ziemniakami z dodatkiem ciągnącego się sera. Mogą być niezależną przekąską, ale i także świetnym dodatkiem do kurczaka. Świetnie będzie grał z nimi Twój ulubiony sos! Jeśli tak jak my uwielbiasz czosnek, proponujemy Ci spróbować do nich naszego obłędnego sosu czosnkowego.
Osób: 3
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Piekarnik rozgrzej do 190°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Ziemniaki obierz (jeśli posiadasz młode ziemniaki zostaw je w skórkach i dobrze umyj). Na każdym ziemniaku zrób małe nacięcia.
Ziemniaki ułóż na naszykowanej wcześniej blaszce.
Do małej miseczki wlej roztopione, ostudzone masło. Dodaj oliwę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszaj.
Ziemniaki posmaruj połową masła czosnkowego, a potem dopraw je solą i pieprzem. Piecz przez 20 min, aż ziemniaki staną się złociste.
Wyjmij ziemniaki z piekarnika i posmaruj je drugą połową masła czosnkowego. Następnie posyp je tartą mozzarellą i tartym serem Jantar. Piecz kolejne 23-25 minut, aż do momentu, gdy zrobią się na zewnątrz chrupiące.
Wyjmij ziemniaki z piekarnika i udekoruj je posiekaną natką pietruszki. Podawaj na ciepło. Smacznego!
Dodaj komentarz