Ziemniaki z masłem czosnkowym

Urozmaić swój obiad niezwykle chrupiącymi ziemniakami z dodatkiem ciągnącego się sera. Mogą być niezależną przekąską, ale i także świetnym dodatkiem do kurczaka. Świetnie będzie grał z nimi Twój ulubiony sos! Jeśli tak jak my uwielbiasz czosnek, proponujemy Ci spróbować do nich naszego obłędnego sosu czosnkowego.

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg małych ziemniaków
  • 1/4 szklanki roztopionego masła Mazurski Smak
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka tartej mozzarelli Mlekpol
  • 1/2 szklanki tartego sera Jantar
  • 1/4 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do 190°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.



Krok 2

Ziemniaki obierz (jeśli posiadasz młode ziemniaki zostaw je w skórkach i dobrze umyj). Na każdym ziemniaku zrób małe nacięcia.



Krok 3

Ziemniaki ułóż na naszykowanej wcześniej blaszce.



Krok 4

Do małej miseczki wlej roztopione, ostudzone masło. Dodaj oliwę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszaj.



Krok 5

Ziemniaki posmaruj połową masła czosnkowego, a potem dopraw je solą i pieprzem. Piecz przez 20 min, aż ziemniaki staną się złociste.



Krok 6

Wyjmij ziemniaki z piekarnika i posmaruj je drugą połową masła czosnkowego. Następnie posyp je tartą mozzarellą i tartym serem Jantar. Piecz kolejne 23-25 minut, aż do momentu, gdy zrobią się na zewnątrz chrupiące.



Krok 7

Wyjmij ziemniaki z piekarnika i udekoruj je posiekaną natką pietruszki. Podawaj na ciepło. Smacznego!



Wskazówki



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.