Śliwki marynowane

Marynowane śliwki mogą stanowić ciekawy dodatek np. do serów. Jeśli lubisz śliwki, koniecznie spróbuj przygotować je w taki sposób.

Osób: 3-4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 3-4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 kg śliwek
  • 3 szklanki wody
  • 1,5 dag cukru
  • kilka sztuk goździków
  • 0,5 szklanki octu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • goździki
  • cynamon
  • ziele angielskie
  • gorczyca

Przygotowanie

Krok 1

Śliwki umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki. Przelej wrzącą wodą na sicie, a następnie przełóż je do słoików. Do każdego słoika włóż po 1 goździku.



Krok 2

Z wody, cukru, octu i przypraw ugotuj zalewę. Gorącą zalewą zalej śliwki.



Krok 3

Pasteryzuj słoiki w garnku (zanurzone w wodzie do ¾ słoja) przez około 15 minut. Ostrożnie wyjmij słoiki, dokręć i postaw na zakrętce. Odstaw do całkowitego wystudzenia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.