Bułgarska pasta pomidorowo-paprykowa

Osób: 10

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Danie:

Osób: 10

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 kg pomidorów malinowych
  • 4 kg czerwonej papryki
  • 200 g orzechów włoskich
  • 1 główka czosnku
  • Sól
  • Oliwa

Przygotowanie

Krok 1

Orzechy zamoczyć w ciepłej wodzie na 4 godziny. Pomidory sparzyć i pozbyć się skórek oraz szypułek. Pokroić i wrzucić do garnka. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do pomidorów, gotujemy co jakiś czas mieszając.



Krok 2

Paprykę oczyścić z pestek, drobno pokroić i dodać do pomidorów. gotujemy do miękkości. W międzyczasie dodajemy olej i mieszamy. Dodajemy sól i ewentualnie trochę cukru. Orzechy drobno mielimy i dorzucamy do sosu. Gotujemy przez kolejne 10 minut. Blendujemy całość i zagotowujemy.



Krok 3

Gorący sos przekładamy do wyparzonych słoików, przechowujemy w ciemnym i zimnym miejscu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.