Bułki maślane z sezamem

Moje ulubione śniadanie z dzieciństwa to bułka maślana i szklanka mleka. Przepis bardzo prosty w wykonaniu, dzięki niemu przeniesiesz się w czasie.

Osób: 15

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Sezam

Danie:

Osób: 15

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Sezam


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szklanka mleka Łaciate
  • 100 g masła Łaciate
  • 2 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki suchych drożdży
  • 50 g sezamu

Przygotowanie

Krok 1

Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, następnie stopniowo dodajemy 2 jajka, ciepłe mleko i roztopione przestudzone masło. Wyrabiamy gładkie i miękkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.



Krok 2

Gdy ciasto wyrośnie odrywam jego kawałki i formujemy kulki. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem i ponownie odstawiamy przykryte lnianą ściereczką na godzinę.



Krok 3

Rozgrzewamy piekarnik do 185°C.



Krok 4

Wierzch bułeczek smarujemy jajkiem rozstrzepanym widelcem oraz posypujemy sezamem. Pieczemy 25 minut.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

bietka

Opublikowany: 2018-01-04 08:01:00

Pięknie się prezentują :)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.