Jarmużowa sałatka z papryką

Jarmuż to warzywo, którego właściwości odżywcze i zdrowotne były znane już od dawna, jednak w Polsce doceniany jest od dość krótkiego okresu czasu. Liście jarmużu są cennym źródłem białka, błonnika, wybranych witamin i składników mineralnych. Do sałatek najlepiej wybierać młode, mniejsze i delikatniejsze liście jarmużu.

Danie: Podwieczorek, Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Podwieczorek, Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • -1 czerwona papryka
  • -1 papryka żółta
  • -200 g jarmużu
  • -1 cebula
  • -50 g orzechów włoskich
  • -sól
  • -pieprz
  • -2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj półmisek na sałatkę. Jarmuż potnij na małe kawałki i sparz wrzątkiem. Papryki umyj, przekrój na połowy i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój na 0,5 cm paseczki.



Krok 2

Cebulę pokrój w półksiężyce, a orzechy drobno posiekaj. Wszystkie składniki połącz i wymieszaj.



Krok 3

Na koniec dopraw sałatkę solą i pieprzem oraz polej oliwą z oliwek. Całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.