Jarmuż to warzywo, którego właściwości odżywcze i zdrowotne były znane już od dawna, jednak w Polsce doceniany jest od dość krótkiego okresu czasu. Liście jarmużu są cennym źródłem białka, błonnika, wybranych witamin i składników mineralnych. Do sałatek najlepiej wybierać młode, mniejsze i delikatniejsze liście jarmużu.
Danie: Podwieczorek, Kolacja
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Orzechy
Wegetariańskie
Fit
Bez glutenu
Bez laktozy
Przygotuj półmisek na sałatkę. Jarmuż potnij na małe kawałki i sparz wrzątkiem. Papryki umyj, przekrój na połowy i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój na 0,5 cm paseczki.
Cebulę pokrój w półksiężyce, a orzechy drobno posiekaj. Wszystkie składniki połącz i wymieszaj.
Na koniec dopraw sałatkę solą i pieprzem oraz polej oliwą z oliwek. Całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Dodaj komentarz