Burgery ziemniaczano - ziołowe z tofu

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg ziemniaków
  • - 2 cebule
  • - 1 jajko
  • - 50g mąki
  • - 180g tofu naturalnego
  • - 1 pęczek pietruszki
  • - 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • - 3 łyżki płatków drożdżowych
  • - pieprz i sól
  • - olej

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki umyć i obrać. Gotować w osolonej wodzie, przez 25 minut od zagotowania, aż do miękkości. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć do zeszklenia. Nastawić piekarnik na 180 stopni.



Krok 2

Ziemniaki przełożyć do malaksera i zmiksować na puree razem z mąką. Dodać pokrojoną pietruszkę i zioła prowansalskie oraz sól i pieprz, płatki drożdżowe, cebulkę i tofu. Jajko roztrzepać i dodać do masy. Z tak wyrobionej masy wyrabiać ręcznie placki jak na burgery.



Krok 3

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Serwować razem z bułką jako zamiennik burgerów mięsnych lub jako osobne danie.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.