Calzone z ciasta francuskiego

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g ciasta francuskiego
  • ½ cebuli
  • 150 g kiełbaski
  • 3 czerwone papryki
  • 1 łyżka koncentratu
  • 5 plastrów sera żółtego Mlekpol
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Papryki umyć i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kostkę, cebulkę pokroić w piórka.



Krok 2

Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę do zarumienienia, następnie dodać paprykę. Dodać koncentrat rozrobiony z ⅓ szklanki wody. Gotować przez 10 minut.



Krok 3

Kiełbaskę pokroić w kostkę i dodać do sosu. Smażyć przez około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby dodać również szczyptę cukru.



Krok 4

Piekarnik nagrzać do 180°C.



Krok 5

Ciasto rozwałkować, farsz rozłożyć na środku ciasta. Na farszu ułożyć plasterki żółtego sera.



Krok 6

Ciasto przykryć drugim płatem ciasta francuskiego, docisnąć brzegi i zawinąć. Roladę zapiekać przez około 30 minut do zarumienienia ciasta.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.