Cannelloni z cukinią i boczkiem

Zapiekane cannelloni z cukinią i boczkiem w sosie beszamelowym to propozycja na obiad lub kolację. Łatwe i tanie w przygotowaniu, na pewno zachęci do jego wypróbowania.

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 12 rurek makaronu cannelloni
  • 100 g szpinaku
  • 200 g mozzarelli
  • 1 cukinia
  • 100 g boczku
  • 400 ml sosu beszamelowego
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Nastawimy piekarnik na 200 ˚C.



Krok 2

Boczek kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Gdy zacznie się wytapiać dodajemy szpinak i pokrojoną cukinię. Całość podsmażamy kilka minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Po wystudzeniu farsz łączymy z kawałkami mozzarelli (połową porcji) i nadziewamy rurki.



Krok 3

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Układamy cannelloni. Całość zalewamy sosem beszamelowym. Na wierzch kładziemy plasterki mozzarelli.



Krok 4

Pieczemy 20 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.