Żurek to tradycyjne polskie danie, serwowane na Wielkanoc. Sprawdza się również na ważne uroczystości i okazje. Jest dość prosty w przygotowaniu - efekt końcowy jest naprawdę rewelacyjny.
Danie: Zupy
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Do garnka z wodą wrzucamy pokrojony w kostkę boczek. Gotujemy ok. 1 godzinę. Na rozgrzanym na patelni oleju rumienimy cebulę. Do garnka dodajemy przygotowaną cebulę i białą kiełbasę. Wywar gotujmy ok. 40 minut.
Do przygotowanego wywaru dodajemy zakwas oraz posiekany czosnek, chrzan i majeranek.
Zupę gotujemy przez 8 minut na średnim ogniu, a na koniec dodajemy śmietankę Łaciatą (wcześniej zmieszaną z kilkoma łyżkami żurku).
Kiełbasę wyjmujemy z garnka, kroimy w plastry i ponownie umieszczamy w żurku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dekorujemy natką pietruszki. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i pokrojonym w ćwiartki.
Dodaj komentarz