Żurek

Żurek to tradycyjne polskie danie, serwowane na Wielkanoc. Sprawdza się również na ważne uroczystości i okazje. Jest dość prosty w przygotowaniu - efekt końcowy jest naprawdę rewelacyjny.

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 l wody
  • - 250 g boczku wędzonego
  • - 500 ml zakwasu żytniego
  • - 4 kiełbasy białe
  • - 1 cebula
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1 łyżka chrzanu
  • - 4 łyżki Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 2 łyżki majeranku
  • - 2 jajka
  • - 3 łyżki oleju
  • - 1 natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Do garnka z wodą wrzucamy pokrojony w kostkę boczek. Gotujemy ok. 1 godzinę. Na rozgrzanym na patelni oleju rumienimy cebulę. Do garnka dodajemy przygotowaną cebulę i białą kiełbasę. Wywar gotujmy ok. 40 minut.



Krok 2

Do przygotowanego wywaru dodajemy zakwas oraz posiekany czosnek, chrzan i majeranek.



Krok 3

Zupę gotujemy przez 8 minut na średnim ogniu, a na koniec dodajemy śmietankę Łaciatą (wcześniej zmieszaną z kilkoma łyżkami żurku).



Krok 4

Kiełbasę wyjmujemy z garnka, kroimy w plastry i ponownie umieszczamy w żurku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dekorujemy natką pietruszki. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i pokrojonym w ćwiartki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.