Kotlety zapiekane z warzywami i soczewicą

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Soja

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Soja


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 kotlety schabowe
  • ½ cebuli czerwonej
  • 10 dag pieczarek
  • ⅔ szkl. ugotowanej soczewicy
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos sojowy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki majonezu

Przygotowanie

Krok 1

Mięso umyć, osuszyć, lekko zbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, lekko zrumienić na rozgrzanej oliwie. Ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.



Krok 2

Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie w której smażyło się mięso. Dodać posiekane pieczarki, poddusić. Wsypać osączoną soczewicę, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać, ułożyć na mięsie.



Krok 3

Marchew obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach, wyłożyć na mięso z pieczarkami. Każdy kotlet posmarować łyżką majonezu i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190°C około 15-20 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.