Kaczka z wiśniami i pomarańczami

Kaczka idealnie pasuje do owoców. W tej odsłonie prezentujemy pierś z kaczki z pomarańczami i wiśniami. Pyszne, wcale nietrudne w przygotowaniu danie, jak z dobrej restauracji.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 filety z kaczki
  • 300 g wiśni bez pestek
  • 2 pomarańcze
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżka śmietanki Łaciatej 18%
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka chili

Marynata:

  • 3 łyżki oleju,
  • ½ szklanki soku wiśniowego,
  • skórka otarta z 1 pomarańczy,
  • 2 łyżki miodu,
  • 3 łyżki ziół prowansalskich,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Skórę na kaczce nacinamy w kratkę. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki marynaty, a następnie nacieramy nimi filety z kaczki. Całość odstawiamy na noc do lodówki.



Krok 2

Filety wyjmujemy następnego dnia z lodówki i obsmażamy dokładnie na oliwie, zaczynając od strony ze skórą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z marynatą. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.



Krok 3

Przygotowujemy sos. Wiśnie i obrane, poporcjowane pomarańcze zalewamy sokiem wiśniowym pozostałych z pieczenia i dusimy. Dodajemy miód i dusimy razem przez kolejne 5 minut. Następnie do sosu dodajemy chili i śmietankę Łaciatą. Dusimy jeszcze przez ok. 5 minut, tak aby sos lekko się zredukował. Część sosu blendujemy, a pozostałą część pozostawiamy z kawałkami wiśni.



Krok 4

Kaczkę kroimy w plastry, podajemy z sosem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.