Kaczka idealnie pasuje do owoców. W tej odsłonie prezentujemy pierś z kaczki z pomarańczami i wiśniami. Pyszne, wcale nietrudne w przygotowaniu danie, jak z dobrej restauracji.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Skórę na kaczce nacinamy w kratkę. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki marynaty, a następnie nacieramy nimi filety z kaczki. Całość odstawiamy na noc do lodówki.
Filety wyjmujemy następnego dnia z lodówki i obsmażamy dokładnie na oliwie, zaczynając od strony ze skórą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z marynatą. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotowujemy sos. Wiśnie i obrane, poporcjowane pomarańcze zalewamy sokiem wiśniowym pozostałych z pieczenia i dusimy. Dodajemy miód i dusimy razem przez kolejne 5 minut. Następnie do sosu dodajemy chili i śmietankę Łaciatą. Dusimy jeszcze przez ok. 5 minut, tak aby sos lekko się zredukował. Część sosu blendujemy, a pozostałą część pozostawiamy z kawałkami wiśni.
Kaczkę kroimy w plastry, podajemy z sosem.
Dodaj komentarz