Carbonara szparagowa

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 150 g makaronu spaghetti
  • 10 szparagów
  • 80 g surowego, wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 30 g tartego sera Jantar
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1 

Makaron ugotować al dente. Umyć szparagi, odłamać twarde końce (same złamią się we właściwym miejscu), łodygi zetrzeć na tarce o dużych oczek pozostawiając same główki.



Krok 2

Na dużą patelnię włożyć drobno posiekany boczek i smażyć na małym ogniu przez ok. 3 minuty, co chwilę mieszając, dodać starty czosnek oraz szparagi (starte łodygi oraz główki) i smażyć na małym ogniu przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Doprawić solą oraz pieprzem.



Krok 3

Jajka wbić do miski, dodać posiekaną natkę oraz 3/4 startego sera, wymieszać. Trzymając patelnię na niewielkim ogniu włożyć makaron i wymieszać. Odstawić z ognia, dodać roztrzepane jajka cały czas mieszając. Wyłożyć do głębokich talerzy i posypać odłożonym serem.

Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.