Carbonara szparagowa

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 150 g makaronu spaghetti,
  • ok. 10 szparagów,
  • 80 g surowego, wędzonego boczku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 30 g sera Jantar,
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Przygotowanie

Makaron ugotować al dente. Umyć szparagi, odłamać twarde końce (same złamią się we właściwym miejscu), łodygi zetrzeć na tarce o dużych oczek pozostawiając same główki. Na dużą patelnię włożyć drobno posiekany boczek i smażyć na małym ogniu przez ok. 3 minuty, co chwilę mieszając, dodać starty czosnek oraz szparagi (starte łodygi oraz główki) i smażyć na małym ogniu przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Doprawić solą oraz pieprzem. Jajka wbić do miski, dodać posiekaną natkę oraz 3/4 drobno startego sera, wymieszać. Trzymając patelnię na niewielkim ogniu włożyć makaron i wymieszać. Odstawić z ognia, dodać roztrzepane jajka cały czas mieszając. Wyłożyć do głębokich talerzy i posypać odłożonym serem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.