Może to nie do końca prawdziwa carbonara – jednak z połączenia tych składników powstaje równie pyszny, jasny sos z kurczakiem i makaronem. Szybsza, prostsza wersja klasycznej carbonary, którą pokochasz jak tę oryginalną.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Filety z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Chili bardzo drobno siekamy.
Kurczaka podsmażamy na patelni na złoto na oleju. Dodajemy cebulę i wszystko razem podduszamy. Dodajemy serki topione i czosnek. Dusimy przez 5 minut, po czym dodajemy chili i natkę pietruszki. Dusimy jeszcze 3 minuty.
Makaron podajemy polany sosem.
Dodaj komentarz