Carbonara z kurczakiem

Może to nie do końca prawdziwa carbonara – jednak z połączenia tych składników powstaje równie pyszny, jasny sos z kurczakiem i makaronem. Szybsza, prostsza wersja klasycznej carbonary, którą pokochasz jak tę oryginalną.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 250 g makaronu do spaghetti
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • 1 natka pietruszki
  • 2 serki topione pieczarkowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.



Krok 2

Filety z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Chili bardzo drobno siekamy.



Krok 3

Kurczaka podsmażamy na patelni na złoto na oleju. Dodajemy cebulę i wszystko razem podduszamy. Dodajemy serki topione i czosnek. Dusimy przez 5 minut, po czym dodajemy chili i natkę pietruszki. Dusimy jeszcze 3 minuty.



Krok 4

Makaron podajemy polany sosem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.