Pieczony bakłażan z dynią i mięsem mielonym

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 1 średni bakłażan
  • 20 dag mięsa mielonego
  • 1/2 średniej czerwonej cebuli
  • 1/4 małej czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 gram dyni obranej ze skórki
  • 2 łyżki oleju
  • 10 dużych listków bazylii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli cebulowej
  • garść tartego sera MLEKPOL
  • 2 łyżki ugotowanego ryżu

Przygotowanie

Krok 1

Bakłażan myjemy i wycieramy do sucha, kroimy na połowę i wydrążamy środek. Miąższ bakłażana kroimy w kosteczkę. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę. Dynię kroimy w drobną kostkę. Listki bazylii myjemy i kroimy na drobno.



Krok 2

Na rozgrzanym oleju smażymy przez chwilę pokrojoną cebulę i czosnek, dokładamy mięso mielone. Gdy mięso się przesmaży dokładamy paprykę, dynię i pokrojony miąższ bakłażana, bazylię, przyprawy i smażymy przez 5 minut.



Krok 3

Na końcu dokładamy ugotowany ryż i dokładnie mieszamy. Gotowym farszem wypełniamy bakłażany, lekko dociskamy łyżeczką. Pieczemy w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przed końcem pieczenia (5 minut) oprószamy startym serem i pieczemy, aż ser się rozpuści.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.