Bakłażan myjemy i wycieramy do sucha, kroimy na połowę i wydrążamy środek. Miąższ bakłażana kroimy w kosteczkę. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę. Dynię kroimy w drobną kostkę. Listki bazylii myjemy i kroimy na drobno.
Na rozgrzanym oleju smażymy przez chwilę pokrojoną cebulę i czosnek, dokładamy mięso mielone. Gdy mięso się przesmaży dokładamy paprykę, dynię i pokrojony miąższ bakłażana, bazylię, przyprawy i smażymy przez 5 minut.
Na końcu dokładamy ugotowany ryż i dokładnie mieszamy. Gotowym farszem wypełniamy bakłażany, lekko dociskamy łyżeczką. Pieczemy w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przed końcem pieczenia (5 minut) oprószamy startym serem i pieczemy, aż ser się rozpuści.
Dodaj komentarz